s
More Website Templates @ Templates.com!

Zadnje novice:

O skakalnici in drustvu

Gorjanski skakalni komite se je poimenoval in zgledoval po planiškem skakalnem komiteju, skoki oziroma ''poleti'' na gorjanski skakalnici pa so postali pojem uspešne organizacije in sodelovanja veščanov vasi Gora ter ostalih bližnjih krajev.

Prve resnejše tekme v smučarskih skokih na Gori so se začele po letu 1965 na skakalnici na Koželjevem hribu. Nekdanji uspešni smučarski skakalec Klemen Hribar iz Suhadol je, ko je videl zagnanost mladih gorjanskih smučarskih skakalcev, tem predlagal, da bi si na Koželjevem hribu naredili smučarsko skakalnico. Skakalnica je dopuščala od 18m do 20m dolge skoke, na njej pa so tekmovali pogumni domači fantje in fantje iz bližnjih vasi.

V letu 1992 so organizatorji smučarskih skokov na Gori prišli do zanimive ideje, da gorjansko skakalnico prekrstijo v ‘’letalnico’’, skoke (‘’ polete’’) pa se bo planiških prizadevanjih in dosežkih merilo od 200 metrov naprej. Pod vodstvom Janeza Slapnika je zaživel Gorjanski skakalni komite, ki je k organizaciji smučarskih skokov (‘’poletov’’) pritegnil malone vso vas. Prvo prvenstvo v ‘’poletih’’ je bilo na Gori 2. Februarja 1992 , nato pa še naslednjo zimo, ko so si gorjanski skakalni zagnanci zaradi pomankanja snega sposodili snežni top od podjetnika Francija Stroja iz Begunj, leta 1995 pa so ga od njega celo kupili in si s tem za prihodnja leta zagotovili ‘’polete’’ ne glede na količino snega.

V letu 1993 so si organizatorji z dovoljenjem lastnika Petra Peterlina iz podboršta uredili novo šmučarsko skakalnico ‘’letalnico’’ v ‘’orlovi gmaji’’. Prva tekma na njej je bila 20.februarja 1994; športno napravo je tega dne tudi blagoslovil komenski župnik Nikolaj Pavlič. Ta skakalnica je od takrat naprej gostila vse nadaljne smučarske skoke, vse do danes.

Konec leta 2007 se je Gorjanski skakalni komite uradno preimenoval v Društvo skakalni komite Gora. Gorjanske zimske športne prireditve postajajo pojem ne le zaradi dobre organizacije, velikega števila udeležencev (skačejo tudi ženske) od vse povsod iz Slovenije in lepih nagrad, marveč tudi zaradi hudomušnih napovedovalcev in velikega števila gledalcev, ki si lahko vedno ogledajo ‘’polete‘’ brezplačno.

Brošura ob 20. letnici skokov na Gori

Zemljevid